Γιατί πρέπει να κάνουμε ενέργειες offsite SEO;

Το SEO είναι μία στρατηγική, η οποία βοηθάει την επιχείρησή μας να εμφανίζεται οργανικά στα αποτελέσματα αναζητήσεων και εφαρμόζεται μέσα στο περιεχόμενο το οποίο παράγουμε. Υπάρχει το onsite SEO και το offsite SEO. Το πρώτο αφορά ενέργειες που κάνουμε μέσα στο δικό μας site προκειμένου να βελτιωθεί και το δεύτερο ενέργειες που κάνουμε σε τρίτα sites & platforms με σκοπό την ανάδειξη του δικού μας site.
Πάμε να δούμε όμως πως κάνουμε offsite SEO ενέργειες.

Τι είναι backlinks;

Τα backlinks είναι links που βάζουμε μόνοι μας ή που βάζουν άλλοι σε άλλα websites. Για τη Google αυτά τα links μετράνε σαν ψήφοι εμπιστοσύνης και αυθεντίας. Άρα καλό είναι να βάζουμε πολλά links σε διαφορετικά, έγκυρα και σχετικά με εμάς websites για να μπορέσουμε να rankάρουμε, δηλαδή να εμφανιστούμε ψηλότερα στις αναζητήσεις των χρηστών στην Google.

Η θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης εξαρτάται από τις SEO ενέργειες που κάνει κάποιος, από το τι κάνει ο ανταγωνιστής, από την παλαιότητα του site και από τις αλλαγές της Google.

An offsite SEO tip from Knowcrunch is that you should not forget to use UTMs when you share backlinks.
Tip for backlinks.

Που μπορούμε να βάλουμε backlinks;

Τα backlinks μπορούμε να τα τοποθετήσουμε είτε εμείς οι ίδιοι είτε άλλοι σε αρχεία pdf, σε infographics, σε κείμενα αλλά και σε φωτογραφίες. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να αξίζει να προβληθεί αυτό που θέλουμε να κοινοποιήσουμε. Να περνάει δηλαδή κάποιο χρήσιμο μήνυμα ή κάποια πληροφορία. Επίσης παίζει ρόλο η θέση που θα τοποθετηθεί ένα link. Θα είναι στην αρχική σελίδα ενός site, στο footer του ή σε κάποια άλλη σελίδα του; Συνήθως το home page έχει και το μεγαλύτερο authority σε ένα website και επιδιώκουμε να τοποθετούμε εκεί τα links μας.

Πως οι δημόσιες σχέσεις βοηθάνε στο offsite SEO;

Θα πρέπει να δημιουργήσουμε καλές σχέσεις με τους media publishers, ώστε να τους στέλνουμε Δελτία Τύπου, advertorials και ανακοινώσεις. Μπορούμε ακόμα να κάνουμε συνεντεύξεις μαζί τους προσφέροντάς τους έτσι πολύτιμο υλικό και για το δικό τους site. Φροντίζουμε να δημιουργούμε σωστό και ποιοτικό περιεχόμενο, το οποίο θα έχει κάποιο value γι’ αυτούς και για το κοινό τους. Βάζουμε στα κείμενά μας links (συνήθως 1–3 links σε κάθε δημοσίευση) που συμπεριλαμβάνουν λέξεις-κλειδιά. Μπορούμε επίσης να συμμετέχουμε σε βραβεία, συνέδρια και εκθέσεις που διοργανώνονται είτε ως χορηγοί είτε ως απλοί συμμετέχοντες, ώστε να γνωρίσουμε σημαντικά άτομα και να διευρύνουμε τον κύκλο μας στην αγορά που στοχεύουμε.

Example of a press release hosted on a website.
Παράδειγμα από Δελτίο Τύπου σε τρίτο site με ενεργά link

Πως το social media marketing βοηθάει στο offsite SEO;

Σε όλα τα social media platforms μπορείς να βάλεις ενεργά links τα οποία θα βοηθήσουν στην αναγνώριση αλλά και στην αύξηση των επισκέψεων στο site σου. Στο instagram που επιτρέπεται να βάλεις μόνο ένα link στο bio του λογαριασμού σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εφαρμογές, όπως το linktr.ee και το milkshake.app, στις οποίες μπορείς να κάνεις προσθήκη πολλών link μαζί και να εμφανίζονται στο bio σου.

Example of a linktr.ee account.
Παράδειγμα από το πως φαίνεται εσωτερικά ένας σύνδεσμος linktr.ee

Πως το content marketing βοηθάει στο offsite SEO;

Μέσω του content marketing επιδιώκουμε να τοποθετήσουμε ενεργά links στη διανομή του περιεχομένου μας σε άλλους. Παράγουμε κάτι χρήσιμο και πολύτιμο όπως:

 1. Άρθρα σε blog
  Όταν γράφουμε άρθρα για το δικό μας site υπάρχει πιθανότητα να το δει κάποιος publisher, να το βρει ενδιαφέρον και να το αναδημοσιεύσει στο δικό του site βάζοντας ως πηγή το δικό μας ή μπορούμε να ζητήσουμε εμείς να δημοσιευθεί στο δικό τους site. Αυτό βέβαια προϋποθέτει και καλό PR, όπως αναφέραμε προηγουμένως.
 2. Infographics
  Αφού τα δημιουργήσουμε μπορούμε να τα δημοσιεύσουμε μέσα στο δικό μας site ή να κάνουμε guest infographic, δηλαδή να τα δημοσιεύσουμε σε τρίτα websites.
 3. Slides
  Μπορείς να δημιουργήσεις μια μικρή, αλλά περιεκτική και χρήσιμου περιεχομένου παρουσίαση και να τη δημοσιεύσεις στο SlideShare. Είναι ένα site με πολύ μεγάλο authority, που αυτό σημαίνει ότι το επισκέπτονται πολλοί και θα αυξήση το awareness του site μας.
 4. Publications
  Είναι δημοσιεύσεις σε μορφή PDF όπου μπορείς να προσθέσεις links. Μάλιστα, η Google μπορεί να τα “διαβάσει” και να τα “καταλάβει” κι έτσι να μας βοηθήσει στο να ανεβούμε θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης.
 5. Podcast
  Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ακούνε podcasts. Μπορείς λοιπόν να ηχογραφήσεις ένα θέμα και να το διανείμεις σε όλες τις πλατφόρμες (π.χ. Spotify, Apple Podcast, SoundCloud κλπ.) και να προσθέσεις link που θα οδηγεί στο website σου.
Παράδειγμα από podcast περιεχόμενο.

Πως τα review sites βοηθάνε στο offsite SEO;

Είναι sites στα οποία οι χρήστες αξιολογούν επιχειρήσεις ή προϊόντα. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει έναν λογαριασμό και να κάνει την κριτική του. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τέτοια sites, αλλά στο εξωτερικό υπάρχουν πολλά. Ένα από αυτά είναι το Glassdoor.com, το οποίο απευθύνεται σε επιχειρήσεις, εργασιακά και μισθούς.

Παράδειγμα από review website

Πως τα directories βοηθάνε στο offsite SEO;

Τα web directories είναι sites στα οποία μπορείς να τοποθετήσεις links από άλλα κανάλια. Υπάρχουν δηλαδή κατηγορίες όπου ανεβάζουμε το site μας και κάποιος μπορεί να το επισκεφθεί. Στην Ελλάδα ένα τέτοιο site είναι το Vrisko.gr. Βέβαια αυτού του είδους οι ενέργειες δεν αποτελούν παράγοντα για να βγούμε πρώτοι στα αποτελέσματα της Google, αλλά με αυτόν τον τρόπο μας βλέπουν πολλοί χρήστες και αυξάνουμε το awareness μας.

Example of a web directory website.
Παράδειγμα από ένα web directory website

TIP: Δεν βάζουμε spam link, δηλαδή άσχετα με το θέμα μας link σε posts ή comments και δεν δημοσιεύουμε ξανά και ξανά τα ίδια links σε σε posts ή comments.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τo SEO strategy και να παρέχεις κι εσύ με τη σειρά σου αυτές τις υπηρεσίες, εκπαιδεύσου άμεσα στην Knowcrunch από επαγγελματίες του χώρου.

--

--

Learn. Transform. Thrive.

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store