Με ποιον influencer να συνεργαστώ;

A woman influencer who is shooting a video.

Η βιομηχανία των influencer αναπτύσσεται όλο και πιο πολύ κάθε χρόνο. Οι περισσότερες επιχειρήσεις επιδιώκουν να μπουν στον κόσμο του influencer marketing, προκειμένου να αναδείξουν τις υπηρεσίες τους και τα προϊόντα τους και να αναπτύξουν έτσι την επιχείρησή τους.

Τι είναι influencer;

Influencer θεωρείται ένα άτομο το οποίο έχει επιρροή στον κόσμο που τον (παρ)ακολουθεί στα social media accounts που διαθέτει. Influencer μπορεί να είναι κάποιος που έχει πάθος και ασχολείται με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή κάποιος που είναι γνώστης ενός αντικειμένου. Επίσης, μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που έχει ζήσει κάποια πράγματα και θεωρεί πως οι εμπειρίες του αυτές θα βοηθήσουν ή/και θα ευαισθητοποιήσουν μια μερίδα ανθρώπων. Οι χρήστες εμπιστεύονται του influencers και ταυτίζονται μαζί τους σε διάφορες καταστάσεις και στιγμές.

Τι είναι mega influencer;

Mega influencer για την Ελλάδα και την Ευρώπη θεωρείται κάποιος που έχει 500 χιλιάδες ή και περισσότερους followers. Είναι συνήθως διάσημοι, όπως τραγουδιστές, ηθοποιοί, αθλητές και τηλεοπτικές προσωπικότητες. Ωστόσο πλέον με την ανάπτυξη των social media θα δεις και πολλούς creators να έχουν ένα τόσο μεγάλο κοινό.

Screengrab from Eleni Menegaki’s Instagram account as an example of a mega influencer.
Παράδειγμα mega influencer στην Ελλάδα

Τι είναι nano influencer;

Nano influencer για την Ελλάδα και την Ευρώπη θεωρείται κάποιος που έχει 3 χιλιάδες ή και λιγότερους followers. Οι nano influencers μπορεί να έχουν μικρό κοινό, αλλά η επιρροή τους συνήθως είναι μεγάλη. Οι ακόλουθοί τους τούς εμπιστεύονται πολύ εύκολα και αυτό φαίνεται μάλιστα από την αλλήλεπίδρασή που έχει το κοινό με τον εκάστοτε influencer.

Screengrab from Mariam Strieth’s Instagram account as an example of a mega influencer.
Παράδειγμα από nano influencer στην Ελλάδα

Πως βρίσκω influencers;

  1. Μέσω influencer tools

Για να ανακαλύψεις νέους influencers ή/και για να συνεργαστείς μαζί τους μπορείς να χρησιμοποιήσεις online tools, όπως είναι το Susurrus, το Renfluence, το Upfluence, το Klear κ.α. Τα δύο πρώτα είναι ελληνικά εργαλεία και τα άλλα δύο διεθνή. Το καθένα από αυτά προσφέρει τις υπηρεσίες του είτε δωρεάν είτε με κάποια μηνιαία συνδρομή.

2. Μέσω προσωπικής επαφής

Επίσης, είναι πολύ πιθανόν μέσα από άλλα άτομα του χώρου ή και μέσω γνωστών και φίλων να μάθεις νέους influencers και να προχωρήσεις σε κάποια συνεργασία μαζί τους εφόσον τους έχεις αξιολογήσει και πληρούν τις προϋποθέσεις σου.

Πως έρχομαι σε επαφή με τους influencers.

  1. Μέσω προσωπικής επαφής

Η επαφή μπορεί να γίνει μέσω ανταλλαγής email ή/και μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας ή/και μέσω μηνυμάτων στα social media τους. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να έχουμε συλλέξει κάπως όλα αυτά τα στοιχεία. Η τακτική με τα μηνύματα στα social media δεν είναι και πολύ εύστοχη, καθώς οι influencers λαμβάνουν εκαντοντάδες μηνύματα σε καθημερινή βάση, οπότε είναι πολύ πιθανον να χαθεί το δικό σου μήνυμα μέσα στα υπόλοιπα και να μην διαβαστεί ποτέ. Γενικότερα είναι δύσκολο και ριψοκίνδυνο να κάνεις επαφή με έναν influencer μόνος σου, γιατί αρκετοί από αυτούς δεν θεωρούν επαγγελματική αυτήν την προσέγγιση και πολλές φορές δεν ασχολούνται.

2. Μέσω influencer tools

Η καταλληλότερη και πιο επαγγελματική δίοδος για να έρθεις σε επαφή με influencers είναι να χρησιμοποιείς κάποιο influencer tool όπως αναφέραμε παραπάνω. Ορίζεις τον buyer persona σου, τα κανάλια που θέλεις να έχει παρουσία ο influencer και σου εμφανίζονται οι διαθέσιμες επιλογές με τις ανάλογες πληροφορίες. Έτσι βλέπεις το πλήρες προφίλ του κάθε influencer και αφού επιλέξεις να συνεργαστείς μαζί του έρχεσαι σε άμεση επαφή μέσω του chat του εκάστοτε εργαλείου, αλλά και μέσω email ή/και τηλεφώνου.

Nano VS mega influencer. Ποιον να επιλέξω;

Η επιλογή ενός influencer εξαρτάται από τους στόχους σου, την προσωπικότητα της επιχείρησής σου και το budget σου. Για παράδειγμα αν είσαι μια μικρή επιχείρηση που τώρα ξεκινάει τα πρώτα της βήματα είναι καλύτερο να απευθυνθείς σε κάποιον μικρό (nano), τοπικό influencer, ώστε να μπορέσεις να ανταποκριθείς στο κόστος συνεργασίας, αλλά κυρίως για να ξεκινήσεις τη στόχευσή σου σε μία μικρή αγορά και σιγά σιγά να μεγαλώνεις το εύρος της. Αν πάλι είσαι μια επιχείρηση που έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία της στον online κόσμο και έχει πραγματοποιήσει ενέργειες influencer marketing, θα μπορούσες να απευθυνθείς σε έναν μεγάλο influencer, ο οποίος κάνει fit στην αισθητική, στο tone of voice και γενικά στο brand, για να διευρύνεις ακόμα περισσότερο το κοινό σου.

TIP: Φρόντισε πάντα ο influencer που θα επιλέξεις να συνεργαστείς να έχει στο κοινό του τον buyer persona σου, προκειμένου να μπορέσεις να κρατήσεις τους νέους χρήστες που θα σε επισκεφθούν είτε στα social media σου είτε στο website σου.

Αυτό που έχει σημασία εν τέλει είναι η εκστρατεία που θα τρέξεις με τον influencer, να σου φέρει όσο το δυνατόν περισσότερο τα αποτελέσματα που στόχευες εξ’ αρχής από αυτήν την συνεργασία και μετά να κρίνεις αν πρέπει να ξανά επενδύσεις στον συγκεκριμένο influencer για να διαφημίσει την επιχείρησή σου ή αν χρειάζεται να βρεις κάποιον άλλο.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τους influencers και το infuencer marketing, εκπαιδεύσου άμεσα στην Knowcrunch από επαγγελματίες του χώρου.

--

--

Learn. Transform. Thrive.

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store