Ποιες είναι οι ειδικότητες του digital marketing;

Ο απόλυτος οδηγός για όλες τις digital marketing θέσεις.

Knowcrunch
9 min readSep 4, 2023
A woman wears a plaid shirt. She sits in an office with a PC. Behind her, there is a man in an office with a dark green shirt.

Το digital marketing είναι όλες οι online ενέργειες που κάνει κάποιος για να πετύχει marketing στόχους ή συγκεκριμένα KPIs. Για παράδειγμα οι ενέργειες που κάνουμε για να προβάλουμε ένα προϊόν, μία υπηρεσία ή έναν οργανισμό.

Ο κλάδος του digital marketing ανθίζει ολοένα και πιο πολύ και οι διαφορετικές ειδικότητες που υπάρχουν σε αυτόν τον τομέα είναι αρκετές. Αν σε ενδιαφέρει να ξεκινήσεις να ασχολείσαι με το digital marketing και να ενταχθείς σε αυτόν τον εργασιακό χώρο, παρακάτω είναι όλες οι θέσεις του κλάδου αυτού παγκοσμίως. Ποιοι λοιπόν εργάζονται σε αυτό το αντικείμενο; Ας τους δούμε.

1. Web Designer

Ο Web Designer συνδέεται έμμεσα με το digital marketing καθώς σχεδιάζει την εμφάνιση ενός website και έπειτα από την ολοκλήρωση αυτού κάνει σχεδιαστικές βελτιώσεις όπου χρειάζεται βάση της συμπεριφοράς των χρηστών. Για παράδειγμα αν ο κάτοχος του website παρατηρήσει μέσω tools ή μέσω παραπόνων από τους χρήστες ότι κάτι δεν “λειτουργεί-εμφανίζεται” σωστά τότε ο Web Designer κάνει τις αντίστοιχες διορθώσεις.

2. Web Developer

Ο Web Developer συνδέεται έμμεσα με το digital marketing καθώς προγραμματίζει τις λειτουργίες ενός site π.χ. το να συνδέσει το CRM (Customer Relationship Management) με το website σας, το να ορίσει το site σας ως ασφαλή ιστότοπο (https://) και κάνει τεχνικές βελτιώσεις στον κώδικα ενός website. Πολλές φορές συνεργάζεται με τον Web Designer.

3. Server Administrator

Ο Server Administrator συνδέεται έμμεσα με το digital marketing καθώς θα κάνει τεχνικές βελτιώσεις στον webserver. Αυτό το άτομο διασφαλίζει σε καθημερινή βάση ότι o server που φιλοξενείται το website μιας επιχείρησης λειτουργεί αποτελεσματικά εκτελώντας εργασίες αναβάθμισης και συντήρησης σε υλικό και λογισμικό. Επιλύει τεχνικά προβλήματα, διασφαλίζει την ασφάλεια του server και αναπτύσσει νέες δομές συστήματος όποτε αυτό ειναι απαραίτητο.

4. Account & Client Service

Ο Account & Client Service συνδέεται άμεσα με το digital marketing καθώς πουλάει υπηρεσίες digital marketing και είναι υπεύθυνος για τη στρατηγική, την παρουσίαση, την πώληση και την εξυπηρέτηση προς πελάτες για το digital marketing. Είναι το άτομο που εργάζεται σε ένα agency. Θα εξυπηρετήσει τους πελάτες στην αρχή αλλά και κατά τη διάρκεια της παροχής των υπηρεσιών από το agency. Θα στέλνει ένα συχνό report με την πρόοδο στους πελάτες.

5. Content Marketing Specialist

Ο Content Marketer συνδέεται άμεσα με το digital marketing καθώς μελετά και υλοποιεί μια στρατηγική content marketing. Τι σημαίνει αυτό; Θα δημιουργήσει δηλαδή όλο το περιεχόμενο για την οργανική (δωρεάν) προβολή ενός brand και θα επιλέξει σε ποια κανάλια πρέπει να τοποθετηθεί αυτό το περιεχόμενο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εκπαιδευτικά και ενημερωτικά άρθρα, posts, podcasts κλπ. Αν πρέπει να μιλάει και με τους πελάτες τότε κάνει και όλα όσα κάνει ο Account & Client Service. Αυτός ο ρόλος διαχωρίζεται στις παρακάτω ειδικότητες:

5Α. Content Strategist

Ο Content Strategist είναι υπεύθυνος για την στρατηγική περιεχομένου. Είναι το άτομο που θα σκεφτεί ιδέες για την παραγωγή περιεχομένου και τη διανομή του, ώστε το brand να έχει μια εννοιά εικόνα. Θα δώσει στους συνεργάτες του αυτές τις ιδέες και κατευθύνσεις προς υλοποίηση της στρατηγικής.

5B. Content Producer

Ο Content Producer είναι το άτομο που θα προετοιμάσει το περιεχόμενο της στρατηγικής. Όπως είπαμε και παραπάνω μπορεί να είναι posts, videos, podcasts, infographics κλπ.

5C. Content Distributor

Ο Content Distributor είναι το άτομο που μόλις ετοιμαστεί το περιεχόμενο θα το διανείμει και στα αντίστοιχα μέσα, π.χ. στο blog του website, σε τρίτα websites.

5D. Content Analyst

Ο Content Analyst είναι το άτομο που θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα που έφεραν όλες οι content marketing ενέργειες που έγιναν. Μάλιστα, δημιουργεί report και ενημερώνει την ομάδα για τις επιτυχημένες και μη ενέργειες. Γνωρίζει όλα τα metrics που πρέπει να παρακολουθεί και μετράει για κάθε είδους περιεχόμενο που δημοσιεύθηκε.

6. Copywriter

Ο Copywriter συνδέεται άμεσα με το digital marketing εφόσον έχει εξιδικευμένες γνώσεις των ιδιαιτεροτήτων του digital marketing. Ερευνά και δημιουργεί κάθε είδους κείμενα/άρθρα. Για παράδειγμα αυτά μπορεί να είναι τα συνοδευτικά copy, headlines & descriptions για τις διαφημίσεις που τρέχει η επιχείρηση. Μάλιστα αν έχει γνώσεις SEO τον κάνει ακόμα πιο πολύτιμο καθώς μπορεί να ανεβάσει ένα website υψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης με το ποιοτικό & SEO-friendly περιεχόμενο που θα δημιουργεί.

7. Graphic Designer

O Graphic Designer συνδέεται έμμεσα με το digital marketing καθώς δημιουργεί κάθε είδους γραφιστικά για μια επιχείρηση π.χ. για τα posts ή τα ads. Θα πρέπει να έχει εξιδικευμένες γνώσεις των ιδιαιτεροτήτων στο digital marketing, π.χ. να γνωρίζει όλες τις πλατφόρμες και τις διαστάσεις που επιτρέπει η καθεμιά ανάλογα το είδος της δημοσίευσης. Φυσικά, θα πρέπει να έχει αισθητική και να προσαρμόζεται στο brand image της κάθε εταιρείας.

8. Video Producer

Ο Video Producer συνδέεται έμμεσα με το digital marketing εφόσον έχει εξιδικευμένες γνώσεις των ιδιαιτεροτήτων αυτού καθώς παράγει κάθε είδους videos & animations για παράδειγμα διαφημιστικά βιντεάκια για τις καμπάνιες που τρέχει ένα brand είτε στα social media ειτε στη Google είτε σε άλλα online κανάλια που διαθέτει.

9. Search Engine Optimization Specialist

O SEO Specialist συνδέεται άμεσα με το digital marketing καθώς κάνει όλες τις SEO ενέργειες. Αυτό περιλαμβάνει τόσο το τεκνικό κομμάτι όσο και το κομμάτι του περιεχομένου ενός site προκειμένου αυτό το site να εμφανίζεται υψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης. Ακόμα είναι αρμόδιος για το λεγόμενο link building.

9A. Onsite/ On-page SEO Specialist

O Onsite/ On-page SEO Specialist είναι υπεύθυνος για τη βελτιστοποίηση του περιεχομένου ενός website. Θα ασχοληθεί με τους τίτλους των σελίδων, με τα URLs, με τις λέξεις κλειδιά, με τα αρχεία που θα έχει το site κλπ.

Επίσης, είναι υπεύθυνος για τη βελτιστοποίηση του τεχνικού κομματιού ενός website. Πολλές φορές αυτό απαιτεί συνεργασία με τον developer. Θα ασχοληθεί με την ασφάλεια, την ταχύτητητα ενός site, την απόκρισή του σε όλες τις οθόνες. Θα μελετήσει το status code των σελιδών, το index αυτών κ.α. Χρησιμοποιώντας δωρεάν και μη εργαλεία μπορεί να ανακαλύψει τα θέματα που υπάρχουν σε ένα website και να τα επιλύσει.

9B. Offsite/ Off-page SEO Specialist

Ο Offsite/ Off-page SEO Specialist είναι υπεύθυνος για την τοποθέτηση links σε τρίτα websites καθώς αυτά τα links μεταφέρουν αξία, ποιότητα και κόσμο στο website μας. Αυτή η θέση σχετίζεται και με το PR καθώς το backlinking ή αλλιώς link building προϋποθέτει καλές σχέσεις με τους media publishers και γενικότερα την κοινότητα στην οποία εντάσσεται το brand.

10. Social Media Strategist

Ο Social Media Strategist συνδέεται άμεσα με το digital marketing καθώς κάνει τη στρατηγική και διαχειρίζεται τα accounts των πελατών που έχει. Είναι το άτομο που θα βγάλει τις ιδέες και κάθε στόχο που θέλει να πετύχει ο πελάτης και έπειτα θα τις μεταφέρει στους συνεργάτες του προκειμένου να τις υλοποιήσουν.

10Α. Social Media Editor

Ο Social Media Editor δημιουργεί και ανεβάζει περιεχόμενο στα social media κανάλια που έχει παρουσία ένα brand. Μπορεί να χρησιμοποιήσει πολλά εργαλεία είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή προκειμένου να οργανώσει και να διευκολύνει τη δουλειά του.

10Β. Social Media Moderator

O Social Media Moderator ανταποκρίνεται σε αντιδράσεις (interactions) που έκανε το κοινό αυξάνοντας έτσι τις αλληλεπιδράσεις (engagement) του brand με τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να χτιστεί μια πολύ δυνατή κοινότητα μεταξύ κοινού και brand η οποία θα επιφέρει με το χρόνο σημαντικά και θετικά αποτελέσματα στο brand, π.χ. κάποιο επιθυμητό conversion, όπως είναι η αγορά ενός προϊόντος.

10C. Social Media Analyst

Ο Social Media Analyst παρακολουθεί τα αποτελέσματα όλων των ενεργειών που κάνει ένα brand στα social media. Αυτές οι ενέργειες μπορεί να είναι οργανικές, δηλαδή να μελετάει & αναλύει τα posts, stories, pins κλπ. το τι ποσοστο των ανθρώπων επηρέασαν, πόσοι άνθρωποι το είδαν και άλλα σημαντικά metrics. Ακόμα μπορει να είναι πληρωμένες ενέργειες, οι λεγόμενες διαφημιστικές καμπάνιες στα social media. Αυτές οι αναλύσεις μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της social media marketing σταρτηγικής αλλά και στη γενικότερη εξέλιξη ενός brand.

11. Performance Specialist

O Performance Specialist συνδέεται άμεσα με το digital marketing καθώς είναι το άτομο που τρέχει όλες τις διαφημίσεις ενός brand στη Google και σε όλα τα social media platforms. Είναι υπεύθυνος για να στήσει και να τρέξει τις καμπάνιες, να παρακολουθεί την πορεία τους και να κάνει βελτιστοποιήσεις αλλά και να μετράει τα αποτελέσματα αυτών.

11Α. Social Media Ads Specialist

Ο Social Media Ads Specialist μελετά, στήνει και βελτιστοποιεί τις διαφημίσεις που τρέχουν στα social networks, π.χ. Facebook, Instagram, LinkedIn, Quora κλπ.

11Β. Google Ads Specialist

Ο Google Ads Specialist μελετά, στήνει και βελτιστοποιεί διαφημίσεις που τρέχουν μόνο στο δίκτυο της Google, π.χ. YouTube, Gmail κλπ.

12. Premium Ads Planner & Buyer

O Premium Ads Planner & Buyer συνδέεται άμεσα με το digital marketing καθώς μελετά, στήνει και αγοράζει ads σε premium publishers & networks. Αυτός ο ρόλος υφίσταται μόνο σε agencies καθώς είναι μία τελείως διαφορετική διαδικασία η εφαρμογή και χρήση των premium ads στην οποία πρέπει να έχεις πρόσβαση σε συγκεκριμένα μέσα-εργαλεία.

13. Email Marketer

Ο Email Marketer συνδέεται άμεσα με το digital marketing καθώς διαχειρίζεται data lists, δηλαδή στοιχεία πελατών και μη ενός brand. Σε αυτά τα άτομα, αφού δημιουργήσει, θα στείλει email marketing καμπάνιες, αναλόγως τη στρατηγική και πολιτική του εκάστοτε brand. Οι καμπάνιες αυτές μπορεί να είναι αυτοματοποιημένες βάσει της συμπεριφοράς των χρηστών ή one-off καμπάνιες για να επικοινωνήσει κάποια νέα στο κοινό του brand, π.χ. ένα εβδομαδιαίο newsletter.

14. Μobile Marketer

Ο Μobile Marketer συνδέεται άμεσα με το digital marketing καθώς διαχειρίζεται κι αυτός data lists και δημιουργεί mobile καμπάνιες. Έχει ουσιαστικά τις ίδιες αρμοδιότητες με έναν Email Marketer, απλά οι ενέργειές του βασίζονται σε επικοινωνίες που γίνονται στα κινητά τηλέφωνα των χρηστών.

15. Influencer Marketer

Ο Influencer Marketer συνδέεται άμεσα με το digital marketing καθώς μελετά, στήνει και παρακολουθεί campaigns σε συνεργασία με τους influencers. Είναι ο άνθρωπος που θα χρησιμοποιήσει (ή και όχι) εργαλεία προκειμένου να φέρει σε επαφή το brand που εκπροσωπεί με τον influencer. Είναι το άτομο που εκπροσωπεί το brand, που επικοινωνεί και συζητά με τους influencers για μια ενδεχόμενη συνεργασία. Ο Influencer Marketer θα δώσει brief στον influencer, θα ελέγξει το περιεχόμενο που θα δημιουργήσει ο εκάστο influencer και θα μετρήσει τα αποτελέσματα που έχει αποφέρει η εκάστοτε συνεργασία.

16. Growth Strategist

Ο Growth Strategist συνδέεται άμεσα με το digital marketing καθώς κάνει τη στρατηγική του growth. Είναι το άτομο που θα σκεφτεί μία out of the box στρατηγική για την εταιρεία. Πρέπει να γνωρίζει όλες τις διαφορετικές τακτικές του marketing, καθώς με τα πειράματα που θα σκέφτεται μπορεί να επηρεάζει το προϊόν, το κόστος αυτού κλπ. Πρέπει να κατανοεί websites και τις λειτουργίες αυτού. Φυσικά, θα πρέπει να γνωρίζει να μελετάει τα metrics και τα αποτελέσματα που έχουν φέρει οι ενέργειες που έχει κάνει και να επικεντρώνεται στα σημαντικά.

16Α. Growth Experiments Specialist

Ο Growth Experiments Specialist υλοποιεί τα πειράματα τα οποία έχει σκεφτεί ο Growth Strategist.

17. Digital Reputation Strategist

Ο Digital Reputation Strategist παρακολουθεί και διαχειρίζεται τη φήμη στα online media.

18. Digital Public Relations Strategist

Ο Digital Public Relations Strategist κάνει media relations, press office και σε online media. Αυτός ο ρόλος απαιτεί καλές κοινωνικές επαφές και σχέσεις, δικτύωση και παρουσία σε κοινωνικές εκδηλώσεις των εκάστοτε online media. Είναι το άτομο που θα αποφασίσει τη στρατηγική που θα εκτελέσει το brand στα online μέσα.

19. Analyst

19A. Website Analyst

Ο Google Analyst συνδέεται άμεσα με το digital marketing καθώς παρακολουθεί τα Google Analytics και ετοιμάζει reports. Μέσω των Google Analytics μπορεί να βγάλει reports για όλες τις ενέργειες που κάνει το brand στο διαδίκτυο. Είτε είναι οργανικές είτε πληρωμένες. Είτε αφορούν αποκλειστικά τις Google διαφημίσεις, είτε τα social media είτε άλλες ενέργειες σε τρίτα websites, είτε ενέργειες που κάνει στο δικό του website.

19B. Social Media Analyst

Ο Social Media Analyst παρακολουθεί τα social media insights και ετοιμάζει reports. Αυτά τα reports μπορεί να περιλαμβάνουν πληροφορίες τόσο από πληρωμένες ενέργειες, διαφημίσεις δηλαδή, όσο και από οργανικές ενέργειες στα social media accounts του brand.

19C. Reputation Analyst

Ο Reputation Analyst παρακολουθεί τα reputation tools και ετοιμάζει reports. Χρησιμοποιώντας εργαλεία μπορεί να παρακολουθήσει και να μετρήσει συγχρόνως όλες τις αναφορές που έχουν γίνει για το brand που εκπροσωπεί, είτε αυτές έχουν θετικό αντίκτυπο είτε αρνητικό.

A T-shape that shows the depth of knowledge a digital marketer could have.
T-shaped Marketer

Προετοιμάσου σωστά για να βρεις δουλειά στο digital marketing.

Στο παρακάτω podcast, ο Τόλης Αϊβαλής σου δίνει μερικά tips για το πώς μπορείς να προετοιμαστείς προκειμένου να βρεις δουλειά ως Digital Marketer. Πώς μπορείς να αξιοποιήσεις σωστά το LinkedIn & Facebook profile σου;

Podcast with Tolis Aivalis

Κοστολόγησε ως freelancer ή ως agency τις υπηρεσίες που προσφέρεις στο digital marketing.

Αν ασχοληθείς ως freelancer ή ως agency με τα παραπάνω κάνε έρευνα αγοράς σχετικά με την κοστολόγηση της κάθε υπηρεσίας σύμφωνα με τα δεδομένα της κάθε χρονιάς.

Εφόσον γνωρίζεις το value που μπορείς να προσφέρεις σε έναν πελάτη σου, μη φοβάσαι να κοστολογήσεις υψηλά! Φρόντισε να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που μπορούν να αναγνωρίσουν την αξία των υπηρεσιών σου.

Infographic of 5 most popular digital marketing jobs. Email Marketing Specialist, Performance Marketing Specialist, SEO Specialist, Social Media Manager, Digital Marketing Manager.
Infographic: 5 most popular digital marketing jobs

Έχοντα αναλύσει όλες τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν στον κλάδο του digital marketing, σου συστήνουμε να δεις ποια από όλες σου φαίνεται πιο ενδιαφέρουσα και να εξειδικευτείς σε αυτόν τον τομέα. Σε περίπτωση που θέλεις να μάθεις σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο να κάνεις όλα αυτά, έλα και εκπαιδεύσου στη Knowcrunch από αναγνωρισμένους επαγγελματίες του χώρου.

--

--