Πως να μη μείνεις από ιδέες στα social media σου.

A woman in front of a painted wall is thinking about new ideas.
Content ideas

Χρειαζόμαστε περιεχόμενο για οπουδήποτε είμαστε online. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να δημιουργούμε περιεχόμενο είτε για το website μας, είτε για τα social media accounts, είτε όταν κάνουμε email & mobile marketing καμπάνιες, αλλά ακόμα και στις διαφημιστικές καμπάνιες που τρέχουμε. Δεν ξέρεις όμως που να ψάξεις και πώς να βρεις ιδέες για να εφαρμόσεις στην στρατηγική σου, προκειμένου να ετοιμάσεις περιεχόμενο για τα social account σου; Παρακάτω σου παρουσιάζουμε όλες τις πηγές από τις οποίες μπορείς να πάρεις έμπνευση και να δημιουργήσεις περιεχόμενο.

Ποιοι τύποι περιεχομένου υπάρχουν;

Σε κάθε περίπτωση το περιεχόμενο μπορεί να έχει και διαφορετική μορφή. Για παράδειγμα μπορούμε να γράψουμε κάποιο άρθρο και να το δημοσιεύσουμε στο blog του website μας. Ή μπορούμε να ετοιμάσουμε γραφιστικά ή infographics ή βιντεο και να τα μοιραστούμε στα αντίστοιχα κανάλια μας. Ένα όχι τόσο συνηθισμένο είδος περιεχομένου είναι τα e-books, τα slides και τα audios. Και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα podcast από τους τύπους περιεχομένου που είναι διαθέσιμοι για να αξιοποιήσουμε.

Παράδειγμα από podcast της Knowcrunch.

TIP: Όπου δημοσιεύουμε περιεχόμενο με link προσθέτουμες UTM στα URLs μας, ώστε να μπορούμε να δούμε μετά στα Google Analytics μας τις ακριβείς πηγές των επισκεπτών μας.

Γιατί είναι σημαντικό να έχουμε ιδέες;

Μία επιχείρηση ή ένα brand είναι πολύ σημαντικό να μοιράζεται με το κοινό του διάφορες ιδέες και περιεχόμενο σχετικό με τον τομέα που ασχολείται, και αυτό γιατί έτσι δίνουν value στους χρήστες για να συνεχίζουν να στηρίζουν την επιχείρηση ή το brand. Το να έχεις ιδέες και να μπορείς να τις μοιράζεσαι με το κοινό σου με τον κατάλληλο τρόπο είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξη μιας επιχείρησης ή ενός brand. Οτιδήποτε επικοινωνείς δημόσια πρέπει να έχει κάποια αξία και να μην επαναλαμβάνεσαι. Γι’αυτό καλό είναι να βρίσκεις διάφορες, σχετικές με το brand σου ιδέες, προκειμένου να κρατάς το κοινό σου ενήμερο με ιδέες και θέματα που το ενδιαφέρουν. Ποτέ κανένας χρήστης δεν συνέχισε να αλληλεπιδρά με μια εταιρεία που μένει στάσιμη και δεν ανανεώνει την εικόνα του. Είτε αυτή είναι στο διαδίκτυο είτε στο πραγματικό κόσμο.

Πως κάνουμε content research;

1. Google search & Google suggested

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ανακαλύψεις υλικό, ώστε να χρησιμοποιήσεις στα κανάλια που διαθέτεις. Από ένα απλό Google search σε ένα topic που σχετίζεται με το brand σου θα βρεις δεκάδες άλλες αναζητήσεις χρηστών που πιθανόν δεν έχουν καλυφθεί πλήρως ή και καθόλου. Όπως και αν κατέβεις κάτω — κάτω στη σελίδα της Google, αφού κάνεις πρώτα μια αναζήτηση, θα δεις επιπλεόν σχετικές αναζητήσεις που κάναν κάποιοι χρήστες και που πιθανόν θα σε βοηθήσουν να βρεις ιδέες για το περιεχόμενό σου.

A screengrab from Google related searches.
Παράδειγμα από τις σχετικές αναζητήσεις στη Google.

2. YouTube Search

Το YouTube είναι ακόμα μια πλατφόρμα όπου μπορείς να βρεις θεματικές προς ανάπτυξη. Πάλι μέσω του search bar μπορείς να ανακαλύψεις ερωτήσεις — αναζητήσεις χρηστών, αλλά και μέσω videos που δημοσιεύουν οι creators.

Example of YouTube search suggestions.
Παράδειγμα από τα προτεινόμενα στο YouTube search.

3. Twitter, Quora, Reddit, Pinterest κ.α.

Τα social platforms είναι γεμάτα ιδέες και έμπνευση. Μέσα από άλλους λογαριασμούς, κυρίως του εξωτερικού, μπορείς να ανακαλύψεις έναν ολόκληρο κόσμο που αφορά την επιχείρησή σου. Όλοι ξέρουμε πως οι περισσότερες τάσεις και αλλαγές έρχονται από το εξωτερικό, οπότε γιατί να περιμένεις μέχρι να αφομιωθούν πλήρως στην Ελλάδα και να μην είσαι εσύ ο πρώτος που θα τις φέρει;

4. Ρώτα το κοινό σου.

Τι πιο άμεσο και σίγουρο για να δημιοιυργήσεις περιεχόμενο που να ενδιαφέρει το κοινό σου, από το να ρωτήσεις το ίδιο το κοινό τι θα ήθελε να δει/μάθει από εσένα. Πλέον με τις δυνατότητες που δίνουν οι πλατφόρμες μπορείς να ετοιμάσεις polls & ερωτοαπαντήσεις, ώστε να μάθεις για τις προτιμήσεις των ακολούθων σου. Ειπρόσθετα, μέσα από τη γενική αλληλεπίδραση που έχουν με το brand σου μπορείς να δεις τα κενά που υπάρχουν και να τα καλύψεις με εκαπιδευτικό, συμβουλευτικό ή ενημερωτικό περιεχόμενο.

Ποια εργαλεία μπορούμε να χρησιμποποιήσουμε;

Υπάρχουν αρκετά εργαλεία στο διαδίκτυο από free to premium, όπου μπορείς να βρεις υλικό για να χρησιμοποιήσεις για την προώθηση και ανάπτυξη του brand σου στις online πλατφόρμες. Για παράδειγμα το Ubersuggest, Keywordtool.io και το Answer The Public είναι μερικά από αυτά. Στα συγκεκριμένα βάζεις λέξεις κλειδιά και σου βρίσκουν έτοιμο περιεχόμενο (π.χ. άρθρα) και ιδέες που υπάρχουν ήδη από άλλους creators ή επιχειρήσεις, αλλά και αναζητήσεις χρηστών. Μάλιστα μπορείς να επιλέξεις την γλώσσα και την χώρα που επιθυμείς για να δεις αποτελέσματα.

Παράδειγμα από το εργαλείο Answer The Public.
Παράδειγμα από το εργαλείο Ubersuggest.
A screengrab from keywordtool.io tool.
Παράδειγμα από το εργαλείο keywordtool.io.

Οι πηγές είναι πολλές και οι ιδέες αμέτρητες. Κάνε τη σωστή έρευνα, οργανώσου και δείξε στο κοινό σου όλα όσα μπορείς να του προσφέρεις. Μην ξεχνάς πως δεν είναι όλα πωλήσεις. Οι πωλήσεις έρχονται αφού καταφέρεις να πείσεις το κοινό σου να επιλέξει εσένα και μετέπειτα να το κρατήσεις με χρήσιμο και ποιοτικό περιεχόμενο, ώστε να είναι loyal στις υπηρεσίες που του προσφέρει η επιχείρηση ή το brand σου.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τo πως να δημιουργείς περιεχόμενο, εκπαιδεύσου άμεσα στην Knowcrunch από επαγγελματίες του χώρου.

--

--

Learn. Transform. Thrive.

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store